موسیقی ایرانی، هویتی جدا از عرفان و اندیشه بزرگان ادبیات فارسی ندارد. به خاطر همین وابستگی است كه شعر و ترانه، همیشه حضوری پررنگ در این عرصه داشته و نوای سازها در بیشتر مواقع با نوای خوانندگان درهم میآمیخته است. این همراهی آوا و نوا در موسیقی ردیف دستگاهی، نواحی و دیگر شاخههای موسیقی دیده میشود، اما در این میان، نغمههایی هستند كه در آنها كلامی جز ستایش پرورگار و نعت بزرگان دین شنیده نمیشود و یكسره عرفانی هستند. از همین گروه آثار، چندی پیش، آلبوم موسیقی سحرخیزان به نوازندگی سیدعلی جابری و خوانندگی محمد صفایی با حال و هوای قلندری و عرفانی منتشر شد.
در این مجموعه، قطعاتی چون بسته زلف طریقت، ذكر خوش روی یار، برد به خورشید مرا، سرشك گوشهگیران، در ادبگاه عدم و چو خاك كوی تو خاكسار شدم به چشم میخورد كه توسط محمد صفایی، هنرمند 74 ساله خوانده شده است.
محمدصفایی ازجمله خوانندههای مشهور و بنام سبك قلندری محسوب میشود كه از تبحر خاصی در این زمینه برخوردار است. او از سن جوانی، موسیقی قلندری را در قالب آواز خوانی در مراسم ذكر دنبال كرد و تمام عمر هنری خود را وقف موسیقی عرفانی كرد كه اشعار همراهش در منقبت و نعت رسول اكرم(ص) و اهل بیت اوست.
این هنرمند كه تا پیش از این، اثری یا آلبومی از او منتشر نشده بود، برای اولین بار در سحرخیزان به خوانندگی پرداخته است كه این كار، اولین همكاری او با سیدعلی جابری نیز به شمار میآید.
علی جابری نوازنده تنبور، آلبوم سحرخیزان را كه توسط شركت فرهنگی و هنری آوای شبلی منتشر شده، اثری در حال و هوای موسیقی عرفانی و شرایط و ضوابط آن میداند و معتقد است آثاری از این دست، با اجرای زنده و با نفس تماشاگر به كیفیت بهتری میرسد تا با تمرین، ممارست، نوشتن و اجرای دقیق و از پیش تعیین شده.
به گفته جابری، سحرخیزان اثری بداهه در انتخاب، اجرا و ارائه است كه با صدای گرم محمد صفایی همراهی همدلان را برمیانگیزد.
در آلبوم سحرخیزان، علاوه بر خوانندگی محمد صفایی و نوازندگی سیدعلی جابری، با هنرمندی سیدمحمد جابری، سیدپوریا جابری و كیمیا جابری نیز آشنا میشویم
منبع: سایت