عمده ترین سازهای رایج در موسیقی بلوچستان عبارتاند از :سرود(قیچك)،رباب،تنبورك،نل،دونلی ودونلیودهلك.
الفــ-سرود(قیچك): سرود از جمله اصلی ترین سازهای سنتی موسیقی بلوچ به شمار میآید.این ساز زهی آرشهای كاسهای به بزرگی كاسهبار و دستهای كوتاه دارد. سرود معمولا دوازده سیم دارد.به آرشه سرود كمانگ می گویندو موهای آن از دم اسب است.سرود و كمانگ از چوب پرپنگ ساخته میشوند. هنگام نوازندگی كاسه سرود بر روی زانوی چپ(در حالت نشسته)و به طور عمود قرار میگیرد.
ب-رباب:رباب یا هجده تار نیز از مشهورترین سازهای موسیقی بلوچ است كه در مناطق مركزی و جنوبی بلوچستان رواح دارد. رباب دارای دستهای كوتاه و سه پرده ثابت است. این ساز چهار سیم ملودی و چهارده سیم الیكوت دارد(كه معمولا نواخته نمیشوند).رباب به وسیله مضراب نواخته میشود.
پ-تنبورك:سازی زهی زخخمهای،فاقد پرده،دارای كاسهای بزرگ و سه سیم است كه به آن سه تار میگویند. تنبورك به وسیله پنجه نواخته میشود. نوازنده این ساز را تنبورگی یا چنگی میخوانند.
ت-نل:نل به زبان بلوچی به معنی نی است. هر دو طرف لوله نل باز و دارای چهار سوراخ صوتی در روی لوله میباشد. نوازنده نل را نلی مینامند.
ث-دو نلی:دو نلی عبارت از دو نل مساوی و جدا از هم است كه هر یك نمادی از نل مذكر و نل مونث میباشند. نل مذكر یازده سوراخ و نل مونث هشت سوراخ صوتی دارد. نل مذكر مظیفه اجرای ملودی و نل مونث نقش واخوان را بر عهده دارد.
ج-دهلك: سازی كوبهای به شكل استوانه از جنس چوب كه دهانه یك طرف آن بزرگتر از طرف دیگر میباشد. در دو طرف استوانه پوست كشیده شده است كه توسط ریسمانهایی به طور ضربدر یامثلثی به یكدیگر متصل شده اندو به وسیله آنها میتوان ساز را كوك كرد. هنگام نوازندگی ساز بر روی زمین قرار میگیردو دست راست به دهانه بزرگتدو دست چپ به دهانه كوچكتر میكوبد.
منبع: سایت