آمار بالای طلاق زنگ خطری برای کیان خانواده است
نوحی در ادامه گفت: وضعیت اجتماعی، فرهنگی و برخی از دشواریهای اقتصادی دیدن تجارب ناموفق ازدواج اطرافیان باعث به تعویق افتادن ازدواج جوانان شده است و در حال حاضر آمار ازدواج به طلاق 5 به 1 و حتی 4 به 1 شده است. همین وضعیت موجب ایجاد ترس و نگرانی از ازدواج در جوانان اعم از دختران و پسران شده و این زنگ خطری برای کیان خانواده است.
این روانشناس درباره دیدگاههای فرهنگی در زمینه ازدواج افراد در میانسالی، اظهار کرد: بهتر است که طلاق والدین تا پیش از رسیدن کودکان به مقطع نوجوانی صورت گیرد، چون دوره نوجوانی تغییرات روانشناختی و هیجانی خاص خود را در پی دارد و کودکان در این دوره دوباره هویت خود را پیدا کنند، بنابراین نمیتوان طلاق و حتی ازدواج مجدد را در دوران نوجوانی فرزندان به والدین توصیه کرد. البته نسخه قطعی نمیتوان پیچید چون ممکن است فرصتهای خوبی به منظور ازدواج مجدد والدین حتی در همان شرایط پیش آید.
نوحی افزود: کودکان معمولا از ازدواج مجدد والدین خود هراس دارند، چرا که میترسند که پدر و مادر خود را از دست بدهند، بنابراین لازم است که کودکان حتی در مدارس در این زمینه آموزش ببینند، چرا که آنان تصورخاصی از نامادری و ناپدری دارند و گاهی اوقات این دیدگاهها در خانواده تشدید میشود.
این روانشناس با تاکید بر ضرورت آموزش دیدن زنان و مردانی که هردو یا یکی از آنان صاحب فرزند هستند، پیش از ازدواج مجدد، گفت: آنان باید درباره مزایا و معایب ازدواج با یکدیگر، آگاهی لازم را داشته باشند و خود را برای شرایط جدید آماده کنند. این آموزشها را میتوان از طریق مشاوره فردی، آموزش در مدارس، خانههای سلامت و رسانههایی مانند کتاب به والدین ارائه داد و آنان نباید بدون اطلاع از جوانب مختلف، تن به چنین ازدواجی بدهند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ازدواج موقت میتواند راهکار مناسبی برای یافتن همراه و همدم در دوران میانسالی باشد، گفت: لازم است ازدواج موقت در ایران به طور دقیق تعریف و ساز و کار قانونی برای آن در نظر گرفته شود،چراکه ممکن است مرد فوت کند و همسر موقت او برای دستیابی به ارث، ازدواج خود را علنی کند.
این روانشناس اضافه کرد: در حال حاضر سوگیری و برداشتهای شخصی و گاه خودخواهانه از ازدواج موقت میشود و ممکن است زوجین به ویژه مردان، حقوق همسر موقت خود را به رسمیت نشناسند. در این شرایط تبعات و عوارض چنین ازدواجی از سودی که عاید دو طرف میشود، بیشتر است.
نوحی در پایان اظهار کرد: اکنون نوعی هرج و مرج در زمینه ازدواج موقت وجود دارد و هم حقوق انسانی زن دائم مرد و هم حقوق انسانی زن موقت او زیر سئوال میرود و مرد نیز تحت فشار قرار میگیرد، بنابراین لازم است این ازدواج و چارچوب آن به درستی تعریف شود. درغیر این صورت باید شاهد تداوم نگاه منفورانه افراد به ازدواج موقت باشیم.