شهید هاشمی نژاد در نگاه دوستان
آیت الله موسوی اردبیلی درباره این ارتباط میگوید: «در اواخر 1321 هجری شمسی و اوایل 1322بود که من به قم آمدم؛ بعد از آن خیلی نگذشته بود که من مرحوم آقای هاشمی نژاد را به عنوان یک طلبه مجد خیلی خوب و درسخوان و زحمتکش شناختم. بعد از مدتی ایشان با مرحوم فریدالاسلام رفیق شدند. آقای فریدالاسلام ابتدا در مشهد بود و بعد آمد قم و با مرحوم هاشمی نژاد رفیق شد. مدتی هم من میدیدم ایشان را که از وقتی که با مرحوم فرید رفیق و دوست شد، پیش ایشان استفادههای معنوی زیادی کرد و به مسائل معنوی و روحانی و عرفانی، بیشتر رو آورد؛ چون فریدالاسلام خودش از این جهت یک انسان کاملی بود. فریدالاسلام را هم در مشهد و در قم و هم در مسافرتهای تبلیغی که با ایشان به بابل میرفتیم، میدیدم و ایشان را از نزدیک میشناختم که مرد کم نظیر، خوب و وارستهای بود. مرحوم هاشمی نژاد هم که با ایشان رفیق و دوست بود، بیشتر به مسایل معنوی و عرفانی رو آورد.»
حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی آن دوره از زندگی شهید هاشمی نژاد را اینگونه به یاد میآورد: «آشنائی من با ایشان از سالهای پیش از 1335 است. ایشان در قم طلبه بودند و تقریباً همدرس بودیم. رفته رفته آشنائیمان قویتر شد و از نزدیک ایشان را شناختم و هرچه ایشان را بیشتر میشناختم، برایم عنصر جالبتری میشد. آقای هاشمی نژاد آدم پرتحرک و پرنشاط و پرکاری بود. موقع درس خواندن هم خوب درس میخواند. تحرکش برای من جاذبه داشت. سالهای اولی که آشنا شدیم، ایشان افکاری به ذهنش میآمد و وقتی به استاد آقای کاشانی برخورد که در واقع مرشدی برای آقای هاشمی نژاد شد، به عوالم عرفانی و عبادت و شب زنده داری و سیر و سلوک روی آورد و طبعاً کمتر در جلسات و محافلی که طلبهها داشتند، دیده میشد؛ منزوی شده بود، درس میخواند و به کارهای عبادی میپرداخت و وضعش تا سالها بر این روال بود، تا اینکه مبارزات شروع شد.(البته استادش فوت کرده بود) بعد از شروع مبارزات، یعنی سال 41 به بعد، ایشان وارد مبارزات شد و رفاقت و دوستی نزدیکی با هم داشتیم. او هم شجاع و هم اهل قلم و بیان بود. در زندان مقاوم و رازدار و به هر حال همرزم قابل اعتمادی برای دوستان مبارز بود. »
خودسازی شهید هاشمی نژاد قبل از ورود به مبارزه، مهمترین عاملی بود که هیچگاه اجازه نمیداد تا ایشان از شیوههای برخی از مبارزانی استفاده کند که برای رسیدن به هدف، از هر وسیلهای بهره میبردند. بلکه مصداقی شده بود برای ورود به سیاست در عین حفظ دیانت و چون میدانست که تنها راه ماندن بر این صراط نیز خودسازی و پرداختن به معنویات است، همواره طلاب مبارز را نیز به این امور توصیه مینمود. حجت الاسلام محمد عبداللهیان از جمله این طلاب است که پندهای شهید هاشمی نژاد را اینگونه به یاد میآورد: «میشود گفت که ایشان با این که در بیرون حوزه معروف به این بودند که یک فرد مبارز و کار مجاهده و درگیری با دستگاه دارد و ممنوع المنبر بود و شهرت اینگونه در جامعه داشت، ولی همیشه ایشان سیاست را با معنویت همراه میکرد و این خیلی مهم بود و در اوج مبارزه و درگیری با نظام، هیچ عاری نداشت که مردم و طلبهها را دعوت به سیر و سلوک و نماز شب کند و این که طلبهها دنبال شهرت نباشند و دنبال وظیفه باشند و اینکه باید فداکاری و مجاهدت کرد، دعوت مینمود. بالاخره ایشان در پی این بود و میگفت: "کسی میتواند این راه مجاهدت را سالم به پایان برساند که در معنویت ذوب شده باشد؛ لذا خود ایشان تقید خاصی به نماز جماعت داشت و اکثرا شرکت میکرد و گاهی از راه دور میآمد تا به نماز جماعت دلخواه برسد و طلبهها را هم تشویق به شرکت در نماز جماعت و توسل به ائمه(ع) و به نماز شب و به زیارت امام رضا علیه السلام میکرد و ضمناً میگفت که هدف ائمه(ع) این بود که مردم را از یوغ استعمار و ظلم و ستم نجات دهند و مردم را بتوانند در یک فضای آزادی به اوج معنویت برسانند." این خصوصیات درس اخلاق ایشان بود.»
http://www.rasanews.ir