• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن معارف > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
معارف (بازدید: 1313)
يکشنبه 18/12/1392 - 13:39 -0 تشکر 687120
آیا من مسلمانم؟!

همه‌ی ما در سنینی هستیم که پرسش های فراوانی در ذهنمان در رابطه با احکام و تکالیف دینی‌مان به وجود می‌آید.
نمی‌دانیم تا چه حد انجام این مسائل و پایبندی به آن مهم و بر عهده‌‌ی ما است.

یکی از پرسش‌های اساسی که در آن میان وجود دارد، مبحث نماز و روزه است، چیزی که به نوعی در جامعه‌ی ما نماد و نشانگر مسلمانی است. سؤالاتی که در این رابطه در ذهن جوانان وجود دارد بسیار هستند که ببه دلایل مختلفی پاسخی برای آنها پیدا نکرده‌اند.

از مهمترین و متداول‌ترین این سؤالات می‌توان به اینان اشاره کرد؛ «آیا کسی که نماز نخواند و یا روزه نگیرد، مسلمان است؟» و یا «اگر در انجام این تکالیف سهل‌انگاری کند و به طور مداوم به آن نپردازد، مرتکب گناه می‌شود؟»
و پرسشی اساسی‌تر که «آیا تکلیف نماز و روزه تا چه حد مستند است و آیا باید به همین صورت ادا شود و نمی‌توان به صورت دیگه ای خدا را عبادت کرد، بدون مقید بودن به آداب خاصی؟!!!»

حال ما می‌خواهیم در این نوشتار تا جایی که می توانیم و در حد علم خودمان و بدون اینکه پا تو کفش آدم بزرگا کنیم این مبحث را واکاوی می‌کنیم و به بررسی این سؤالات بپردازیم.
در مورد سؤال اولمان که گفتیم اگر کسی نماز نخواند و یا روزه نگیرد مسلمان است یا کافر، باید بگوییم که قطعاً مسلمان است؛
زیرا کافر، کسی است که خدا را انکار کند یا برای خدا شریک قرار دهد یا پیامبریِ حضرت خاتم الانبیا محمد بن عبدا... (ص) را قبول نداشته باشد.
همچنین اگر در یکی از این‌ها شک داشته باشد یا یکی از ضروریات دین (نماز، روزه و ...) را انکار کند، کافر و نجس است.

پس با این حساب آنچه باعث کفر و نجاست انسان می‌شود، انکار نماز است نه سهل‌انگاری و نخواندن نماز!
اما به هر حال ترک نماز پیامدهایی دارد که به نمونه‌ای از آنها در روایتی از رسول اکرم اشاره می‌کنیم؛ پیامبر در این رابطه می‌فرماید: «کسی که بدون عذر، نمازش را ترک کند، قطعاً اعمال خیرش حبط و بی فایده می‌گردد.»

در مورد سندیت نماز و فلسفه‌ی آن در قرآن و همچنین ادای آن با آداب خاص، سخن را این گونه شروع می‌کنیم؛ عبادت، وسیله‌ی تکامل و سعادت ما است و دستور خداوند به نماز، نوعی لطف و رحمت و راهنمایی است که ما را به کمال می‌رساند؛ مثلاً وقتی پدر و مادر، فرزندشان را به درس خواندن امر می‌کنند، به سود خود فرزند است و سعادت او را می‌خواهند و این امر از روی محبت به فرزند است؛ و گرنه به درس خواندن او نیازی ندارند.

يکشنبه 18/12/1392 - 13:40 - 0 تشکر 687121

حال آیات و روایاتی چند در رابطه با فلسفه و حکمت تشریع نماز را با هم مرور می‌‌کنیم:

۱. یاد خدا: «نماز را برپا دار تا به یاد من باشی.»
۲. باز داشتن از گناه و زشتی‌ها: «همانا نماز [انسان را در دنیا] از زشتی‌ها و گناه باز می‌دارد.»
۳. پاکیزگی روح: «[تو] تنها کسانی را که از پروردگارشان در نهان می‌ترسند و نماز برپا می‌دارند، هشدار می‌دهی و کسی که پاکیزگی جوید و فرجام [کارها] به سوی خدا است.»
۴. یاری جستن از نماز در مسیر تکامل: «از شکیبایی و نماز، یاری جویید و به راستی این کار، گران است مگر بر فروتنان.»
۵. پاک شدن از کبر و غرور؛ حضرت فاطمه(س) می‌فرماید: «خداوند نماز را واجب کرد تا مردم از کبر و غرور پاک شوند... .»
۶. رستگاری: «به راستی که مؤمنان رستگار شدند؛ کسانی که در نمازشان فروتنی می‌کنند.»

نماز، اظهار تشکر و سپاس دائمی او از نعمت‌ها و خوبی‌هایی است که خداوند به او داده و نیز ثناگویی و تمجید انسان از زیبایی‌ها و عظمتی است که خداوند متعال دارد. هیچ کس برای تعریف و تمجید از یک گل زیبا به شما اعتراض نمی‌کند؛ اما اگر زیبایی آن را نبینی، تو را نابینا می‌شمرند و اگر ببینی و واکنش نشان ندهی و ستایش نکنی، سرزنشت می‌کنند که چرا ذوق و احساس نداری و چقدر بددلی!

در مضمون بعضی احادیث آمده است: «انسان در حال نماز با خدای خود نجوا و گفتگو می‌کند و اگر انسان لذّت این گفتگو را بچشد، هیچ‌گاه از حال نماز خارج نمی‌شود.»
به راستی که چقدر لذّت‌بخش است با خدای جهان آفرین به گفتگو و مناجات پرداختن و با خدای هستی هم‌سخن شدن!

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.