کد:
74975
پرسش
آیا ما در این دنیا برای خدا شناسی آمده ایم
یا بندگی خدا؟
آیا آیات و روایاتی راجع به عوالم قبل (عالم
الست و عالم ذر و عالم امر و عالم مشیت و عالم اظله و عالم خلق)در مكتب اهل بیت
آمده است؟
آیاخدا اثبات كردنی است یا فطری است؟
پاسخ
با عرض سلام و تحیت.
دوست محترم!
قبلا به سؤال اولتان در كد 75289 پاسخ داده ایم. در باره س«الهای بعدیتان به شما راهنمایی هایی می كنیم. اگر توضیح بیشتر خواستید با ما در میان بگذارید.
درباره سؤال دوم حضرت علامه طباطبائی در كتاب نفیس "الرسائل التوحیدیة" و "رسالة الانسان" در این باره بحث های ارزشمندی نموده اند. ایشان وجود سه عالم ملك و مثال و تجرد تام را از دلالت آیات قرآن(مثل آیه 21/ حجر و 88 / قصص و ..) و هم از دلالت روایات اهل بیت(ع) استفاده نموده اند.(ر.ك. به الرسائل التوحیدیة، رسالة الوسائط، ص128 الی ص130)
همچنین بحث از عالم ذر و جنة آدم و ... را در اینجا به خوبی بیان كرده اند كه اینها عبارت اخرای همان عوالم سه گانه فوق است.(در این باره به حدیثی از علی(ع) در كتاب علی(ع) و فلسفه الهی فصل 11(پیرامون جهان برین) نیز اشاره كرده اند.(ر.ك. به علی(ع) و فلسفه الهی، علامه طباطبائی، ترجمه سید ابراهیم سید علوی، ص98 ـ97)
سؤال آخر شما درباره خدا شناسی است. باید گفت حكما و مفسران مسلمان دو روش كلی برای اثبات خداوند پی گرفته اند؛ در یكی خدا غایب و فرض است و اثبات می شود كه قسمتی از براهین فلسفی چنین اند.(مثل برهان نظم، علیت و حدوث و مكان و ...(ر.ك. به براهیم اثبات وجود خدا، آیت الله جوادی آملی)
راه دیگر خداشناسی فطری است كه خود دو تقریر دارد. یكی خداشناسی شهودی فطری است كه با سیر و سلوك به دست می آید، و دیگری خداشناسی حصولی فطری كه با ادنی توجه و التفات و استدلال ساده ای به دست می آید. كتاب معارف قرآن، ج1، اثر استاد محمد تقی مصباح یزدی به خوبی این دو را تقریر كرده است.
فرق های بین این دو روش را نیز می توانید در كتاب خدا شناسی در فلسفه یونان و ادیان الهی، اثر رضا برنجكار ملاحظه فرمایید.
با التماس دعا.
مشاوره مذهبی ـ قم.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
يکشنبه 11/5/1383
| پاسخ :
يکشنبه 25/5/1383
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
66 بار