کد:
74946
پرسش
با سلام
1- لطفا رژیم غذایی برای كاهش قند خون را بیان فرمایید؟
2-اگر شخصی هم فشار خون داشته باشد و هم قند خون چه رژیم غذایی را بایستی رعایت نماید؟
پاسخ
با سلام، دوست گرامی این دو عارضه هردو زمینه ساز بروز سكته قلبی و مغزی هستند پس فرد مورد نظرباید كاملاً مراقبت نماید، چون چند برابر دیگران احتمال بروز سكته در او وجود دارد. ولی اگر رژیم رعایت شود و عادت غذایی شان را تغییر دهند، طول عمر بیشتر و سالم تری خواهند داشت.
در مورد این دو عارضه نكته اساسی و مشترك، محدود كردن مصرف چربی خصوصاً چربی اشباع (چربی گوشت، دنبه، روغن حیوانی، كره) و مصرف زیاد سبزیجات است. اگر بر مصرف سبزیجات مداومت زیاد كنید، هم فشار خون درمان می شود و هم باعث می شود مواد شیرین و بالا برنده قند را كمتر مصرف كنید.
در مورد رژیم موثر بر كاهش فشار خون باید ذكر كنم رژیم درمانی نقش بسیار مهمی در جلوگیری و درمان این عارضه دارد. مصرف مواد غذایی حاوی پتاسیم، منیزیم و كلسیم دربهبود فشار خون بسیار موثر است و مصرف كم مواد غذایی حاوی سدیم و چربی های اشباع موجب كاهش فشار خون خواهد شد. در برنامه غذایی روزانه بایستی مقدار زیادی مواد حاوی پتاسیم مثل؛پرتقال، سیب زمینی، موز، سبزی ها و میوه های تازه، سبزی های سبز تیره مثل كاهو و سبزی خوردن و گوجه فرنگی گنجانده شود.
منابع منیزیم: جوانه گندم برشته ، بادام زمینی، سیب زمینی، اسفناج، شیر، نان گندم كامل( سبوس دار) و مرغ است و منابع كلسیم : لبنیات می باشد. آنچه كه یك فرد فشارخونی باید انجام دهد:
1- مصرف كم نمك در غذا و نیاوردن نمك سر سفره و مصرف كم غذاهای شور ( انواع چیپس و خیارشور و كنسروها و...)
2- مصرف كم مواد غذایی حاوی روغن اشباع مثل كره و مارگارین ، چربی گوشت ها و دنبه و روغن نباتی. بهتر است روغن مایع و روغن زیتون استفاده شود.
3- مصرف بیشتر از منابع كلسیم، پتاسیم و منیزیم بصورتی كه با هرغذا حتماً سبزی خوردن یا سالاد پر سبزی بدون سس و به همراه كمی آب لیموی تازه میل شود.
4- سعی شود بجای غذاهای حاوی برنج و گوشت ، غذاهای حاوی سیب زمینی و مرغ مصرف شود.
5- كاهش وزن در صورت وجود اضافه وزن ضروری است. چاقی ارتباط مستقیم با فشار خون دارد. پس برای جلوگیری از بروز سكته های احتمالی ناشی از فشار خون بالا دستورهای تغذیه ای ذكر شده را رعایت كنید.
مبحث دیابت یكی از مباحث مهم تغذیه است. یك بیمار دیابتی غذا می خورد ولی این غذا به سلولها به اندازه كافی نمی رسد برای همین او احساس ناتوانی می كند، زود خسته می شود.
غذای داخل سلولها مصرف می شود و فرد كم كم لاغر و نحیف می شود ادرار زیاد شده و احساس تشنگی زیاد می كند . غذایی كه ما می خوریم در بدن به گلوكز یا قند تبدیل می شود و به سلولها وارد می شود اگر این قند به هر دلیلی وارد نشود فرد مبتلا به دیابت است .
نوع دیابت خیلی مهم است . دیابت نوع I یا دیابت وابسته به انسولین باشد یا دیابت نوعII و غیر وابسته به انسولین در دومی كه بیشتر دیابتی ها همین نوع دوم یا NIDDM هستند، برنامه غذایی با نوع اول فرق می كند . بیمار باید در خوردن
كربوهیدرات ها میانه روی كند. پروتئین و چربی به اندازه بخورد اگر رژیم اصولی را در پی نگیرید پس از گذشت چند سال عوارض چشمی ( كه به كوری ختم می شود)، عوارض كلیوی ، سیاه شدن انگشتان ظاهر می شود.
كارهایی كه یك فرد دیابتی باید بكند:
1. قند خونش را مرتباً چك كند.
2. نان و برنج به میزان معین بخورد این میزان دقیقاً بر اساس وزن ، سن ، جنس و قد او محاسبه می شود( این اطلاعات را اندازه گیری و برای من ارسال كنید) شیرینی جات اصلاً نخورد و قندهای ساده مثل قند و شكر و عسل حتی المقدور كمتر بخورد. می تواند قند را با شیرینی های طبیعی مثل توت خشك، انجیر یا خرمای خشك جایگزین كند. البته نه به میزان زیاد، چند عددی.
3. چربی خیلی كم بخورد، روغن حیوانی و كره اصلاً نخورد. یكی ازخطراتی كه دیابتی ها را تهدید می كند سكته است .
4. ورزش را فراموش نكند. اگر در سنین میانسالی است و می تواند به كلاس ورزش برود حتماً اینكاررا بكند. البته ورزشی كه انتخاب می شود نباید سنگین باشد، شنای آرام بهترین نوع آن است و برای افراد مسن تر پیاده روی ورزشی بسیار مناسبی است كه حداقل روزانه نیم ساعت انجام شود.
بهتر است از غذاهای زیر حداقل استفاده را بكنید كه قند خون شما را به سرعت بالا می برند.این غذاها شامل : گلوكز- ساكاروز(قند ساده یا شكر)- شربت ذرت- عسل- آب نبات- غلات صبحانه شیرین شده- هویج- بیسكوئیت- سیب زمینی پخته- كشمش- نان گندم سفید- نوشابه های دارای شكر و یا پلی مرهای گلوكز.
بهتر است این مواد را جایگزین مواد بالایی در برنامه غذایی خود كنید كه قند خون شما را به كندی بالا می برند : موز- سیب- لوبیا- عدس- گیلاس- خرما- انجیر- هلو- آلو- بستنی- شیر- ماست- سوپ گوجه فرنگی- بادام زمینی.
كارشناس تغذیه تبیان
مشاور :
خانم ولدخاني
| پرسش :
يکشنبه 11/5/1383
| پاسخ :
سه شنبه 13/5/1383
|
|
|
0
سال
|
تغذيه
| تعداد مشاهده:
66 بار