کد:
69882
پرسش
با عرض سلام
لطفآ ایاتی كه در ان از اجل اقترانی یاد شده بفرمایید؟
وفرق اجل اقترانی و اجل مسمی را بگویید؟
بی صبرانه منتظر جواب شما هستم .
پاسخ
با سلام و تحیت.
دوست عزیز!
شما می توانید با مراجعه به كتاب "المعجم المفهرس لالفاظ القرآن الكریم" در ذیل واژه "اجل"، آیات مربوط به اجل مسمی و اجل قریب را جستجو نمایید.
در ادامه توجه نمایید كه دو نوع اجل مطرح است:
1. اجل معلّق.
2. اجل مسمّی.
نوع اول به گونه ای است كه می تواند به تعویق افتد و یا تعجیل شود و آن بر اساس عملكردهای فردی و اجتماعی، و به خصوص در ارتباط با رفتار با والدین، اساتید و چگونگی برخورد با اقوام و آشنایان، دستخوش تغییر(تعویق یا تعجیل) می گردد.
به طور مثال، در روایات معتبر آمده است كه بدرفتاری با پدر و مادر عمر را كوتاه می كند؛ و دعای دیگران در حق انسان و احسان به خویشان و نزدیكان باعث افزایش عمر می گردد.
نوع دوم به نحوی است كه قابل تبدیل و تأخیر نیست، و وقوع آن در موعد مقرر قطعی است.
بنابراین اجل معلّق بستگی به عوامل خارجی و آثار وضعی اعمال دارد، و اجل مسمی حتمی و غیرقابل تبدیل است؛ مانند احكام صادره در مراجع قضایی كه در مراحلی قابل تجدیدنظر است، ولی در مرحله تأیید نهائی از سوی دیوان عالی كشور مثلا، حكم قطعی می گردد، و فرصت امكان فرجام خواهی در میان نخواهد بود.
با توضیحاتی كه در بالا آمد می توان گفت كه در اجل معمولی موقعیت برای اصلاح اعمال و رفع كاستی ها فراهم می شود، و فرصتی برای جبران كارهای گذشته و در نهایت تكامل انسان مهیا می گردد.
فرق بین اجل مسمی و اجل معلق به فرق بین قضای محتوم و قطعی خدا و قضای غیر محتوم او بازمی گردد. نكته این بحث هم مسئله بداء است كه در تفكر شیعی تفكر مسلم و جا افتاده ای است؛ و حقیقت آن نیز به اختیار انسان و تأثیر آن در سعادت و شقاوت او بازمی گردد.
اگر توضیح بیشتری خواستید در خدمتتان هستیم.
پیروز باشید.
مشاوره مذهبی ـ قم.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
دوشنبه 8/4/1383
| پاسخ :
يکشنبه 14/4/1383
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
68 بار