کد:
69069
پرسش
( فوری )
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خسته نباشید محضر دوستان عزیزم در سایت تبیان ،
و همچنین با آرزوی سالی سرشار از موفقیت و كامیابی در تمامی عرصه های زندگیتان ؛
پیرو سؤال شماره 57933 در بخش مذهبی سایت ، سؤال من از بخش حوزه علمیه این بود :
رفتن زن به جایی ( مثل مثلاً مسجد ) كه خوف این می رود كه ممكن است فرد یا افرادی را به گناه بیاندازد از نظر شرعی چه حكمی دارد ؟ آیا حرام است یا … ؟ اگر در خصوص این سؤال بایستی از مراجع عظام ( مدّ ظلّهم العالی ) استفتاء شود، لطفاً از آیات عظام بهجت فومنی ، فاضل لنكرانی ، خامنه ای ، مكارم شیرازی ، و نوری همدانی برای این حقیر استفتاء نمایید.
زنی كه مو یا قسمتهایی از بدن خود را كه نشان دادن آنها به نامحرم در شرع حرام است به نامحرم نشان می دهد، آیا این كار او در شرع چه حكمی دارد ؟ آیا حرام است ؟ حال اگر این نشان دادن او سهوی باشد اما سهوی بودن كار او در این مورد برخاسته از كوتاهی و تقصیر او باشد چطور ؟ ( قصد و هدف من از طرح این سؤال این است كه اگر این كار زن در شرع مقدس اسلام حرام است پس چرا علمای عظام و… كه در خصوص نگاه كردن احكامی را بیان می كنند در خصوص نشان دادن احكامی را متذكر نمی شوند ؟ )
بسیار بسیار از لطف شما سپاسگذارم ؛
خدا یار و نگهدارتان باشد.
( پاسخ بخش حوزه علمیه )
دوست عزیز - مهدی نوروزیان همانگونه از فحوی كلام شما معلوم است ، گویا پاسخ برایتان روشن است ، لذا فقط در خصوص پرسش آخر درشگفتم !! شما كه همه مطالب را می دانید ، چگونه احكام فقهی بانوان با آن همه شدت و غلظت را كه درشرع مقدس با الهام از نصوص قرآنی و غیره اخذ شده را دقت نفرموده اید ؟ قطعاً احكام برای زن و مرد صادر شده فقط بیان ما و اطلاع ما شاید قاصر است .
این كتاب را مطالعه كنید. « مسأله حجاب » تألیف شهید مرتضی مطهری
( عرض بنده به بخش مذهبی تبیان )
من قصدم از طرح این سؤال این بودكه ابتدا از بابت حرمت اعمال تحریك آمیز و شهوت بر انگیز زنان در منظر شرع مقدس اسلام مطمین شوم و بعد با هم به سراغ بخش « پاسخ و بررسی دلایل افضلیت نماز در خانه برای زنان » كه فكر می كنم در كتاب « مسأله حجاب » استاد مطهری شرح داده شده است برویم.
عرضم به حضور انور شما با این اوصاف ، قطعاً شرح و تأویلی كه نگارنده برای احادیث مربوطه داشته اشتباه بوده است ، چون اگر منظور امامان معصوم ( علیهم السلام ) از بیان این احادیث این بوده است كه رفتن زن به مسجد به شرط اینكه مردی را به گناه نیندازد جایز است، این با احكام فقهی ای كه در سؤال قبل من بدانها اشاره شد مطابقت ندارد و با آنها متضاد است.
اگر احكامی كه در نامه قبلی بدانها اشاره شد صحت دارد پس مطمیناً رفتن زن با این وضعیت به مسجد حرام است ، چراكه اگر اعمال تحریك آمیز زن بطوركلی در اسلام حرام است دیگر نیازی وجود ندارد كه امام معصوم (ع) حرمت آن را در ارتباط با رفتن به مسجد بیان كند ، بعلاوه اینكه در احادیث مذكور اصلاً سخنی از حرمت نشده است.
با این توضیح ، می توان این نتیجه را گرفت كه این احادیث به مكروه بودن رفتن زن به مسجد در حالت كلی اشاره دارد.
در پایان، خواهشمندم نظر خود را در خصوص مطالب این حقیر بیان فرمایید.
بسیار متشكرم
خدا یار و نگهدارتان
پاسخ
با عرض سلام و تحیت.
دوست محترم!
در رابطه با نامه جناب عالی، به نظر می رسد، شرح موارد زیر لازم و روشنگر باشد:
1. رفتن خانم ها به مسجد و یا غیر آن، اگر با پوشش كامل و شرعی انجام گیرد، جائز است؛ و اگر گناهی هم از شخص و یا اشخاص دیگری سر زد، بر عهده آنان نخواهد بود. بنابراین محل بحث به آن جا كشیده می شود كه آیا رفتن زن به مسجد اشكال دارد یا خیر؟ كه همه مراجع در این مورد به عدم اشكال، نظر داده اند(مگر آن كه بدون اجازه شوهر باشد).
2. علما در مورد نشان دادن زیبایی ها در زنان(از جمله مو و...، و همچنین هر زینت محركی)، در صورت عمد به اتفاق حكم به حرمت داده اند؛ و اگر این كار از روی سهو و یا از روی غفلت انجام شده باشد و یا آن كه حكم آن را نداند، به طور یقینی و مسلّم مسئولیتی از این بابت نخواهد داشت؛ مگر آن كه بگوییم، سهو و غفلت و ناآگاهی او از روی بی توجّهی و كوتاهی در آموختن احكام و اهمیت دادن به آن باشد، كه در این مورد به طور قطع باید به او ایراد گرفت، و آن به واسطه این كوتاهی گناهكار است.
3. همان طور كه در كتاب ارزشمند "حجاب"، اثر استاد مطهری آمده است، توصیه های فراتر از چهارچوب شرعی، حكم فقهی و الزام آور نیست، بلكه حكم ارشادی و اخلاقی خواهد بود.
اگر ابهامی هست باز هم با ما درمیان بگذارید.
كامروا باشید.
مشاوره مذهبی ـ قم.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
دوشنبه 1/4/1383
| پاسخ :
دوشنبه 8/4/1383
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
66 بار