• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 60572

پرسش

باعرض سلام درزمینه روابط باهمسر واینكه چگونه انسان میتواندزندگی سعادتمندی دردنیاوآخرت داشتهوهم زندگی اوموردرضایت اهل بیت(ع)باشد لطفا مرراهنمایی كنیدواگردراین زمینه كتابی هم هست به من معرفی كنید متشكرم

پاسخ

دوست عزیز با سلام:درزمینه چگونگی رابطه با همسرمی توان ادعا كرد بهترین وكامل ترین دستورات وراهنمایی ها در دین اسلام آمده كه شمه ای از آن را برایتان بیان می كنیم.در قرآن (سوره:نساء،آیه:19) میفرماید:« وَ عاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ» با خانواده خود زیبا و شایسته معاشرت كنید،كه در حقیقت صفاوصمیمیت همراه با محبت می تواندكانون خانواده را همیشه گرم وپر نشاط نگه دارد.ودر پرتو گرمای زندگی با عمل به توصیه های معصومین(علیهم السلام)روز به روز برحرارت وقوام خا نواده بیفزایید.به نمو نه هایی از توصیه آن بزرگواران توجه نمایید،
1. محبّت و احترام متقابل:زوج باید از تحقیر و تنبیه جداً خوددارى نمایند، و سعى كنند كلیه زمینه‏هاى بى مهرى و احیاناً توهین را خنثى سازند و با اخلاق نیك و مودّت‏آمیز معاشرت نمایند. رسول خدا به شوهران سفارش مى‏كند كه:« انما المرأة لعبة من اتّخذها فلا یضیّعها» زنان محبوب و دلبر شوهران هستند، سعى كنید حقوق، آنان را ضایع نسازید،
(كافى، ج 5، ص 510) و در حدیثى آمده است كه امیرالمؤمنین با آن همه اشتغالات شخصى و مسؤولیت‏هاى اجتماعى و مذهبى و جنگ و جهاد و... در كانون خانواده در كنار فاطمه(س) عدس پاك مى‏كرد مى‏فرمود: «هر كس در درون خانه به خانواده‏اش كمك كند، خداوند نام او را در دیوان شهداء ثبت كرده و براى هر شبانه روزش پاداش هزار شهید مرحمت مى‏فرماید»
2 . اجتناب از تمجید دیگران در مقابل همسر خود: زن و شوهر سعى كنند كه از تمجید زن و شوهران بیگانه خوددارى كنند، زیرا این مسأله علاوه بر عوارض نامطلوب دیگر، باعث سوء ظن است. و صفا و گرمى زن و شوهر را ضایع مى‏سازد. بهتر است از همدیگر تمجید و تعریف واقعى داشته باشند.
3 . بزرگ نكردن اشتباهات همدیگر: رسول خدا(ص) و حضرت امام صادق(ع) مى‏فرمایند: بدترین مردان و زنان كسانى هستند كه عفو و اغماض نداشته، و گناه یكدیگر را نبخشند،(بحار، ج 103، ص 235 - وسائل الشیعه، ج 14، ص 18). و روى این جهات بود كه انبیاء الهى و از جمله حضرات: ابراهیم، لوط، رسول خدا با زنان ناسازگار سازش كردند و حضرت امام باقر(ع) و امام حسن(ع) با همسران بد خلق معاشرت نموده، و راه زندگى و عفو و اغماض را به راهیان راه خود نشان دادند. بنابراین مشكلات را بزرگ نكنید، و عیوبات غیر قابل اغماض را بطور دوستانه آنهم در حال محبت و صفا به یكدیگر تذكر دهید.
4 . اجتناب از سوء ظن‏هاى بى‏مورد: سوء ظن از بیمارى‏هاى بزرگ روانى ودراسلام از گناهان كبیره به شمار آمده است،و چنانچه زن و شوهرى نسبت به یكدیگر سوء ظن داشته باشند لازم است هر چه زودتر عوامل آن را بررسى، و بى درنگ زمینه‏هاى آن را بخشكانند.
5 . رعایت انضباط و نظافت و بهداشت خانواده: زن و شوهر هر كدام باید بدانند كه صیّادهاى خطرناك براى صید آنان در كمین مى‏باشند، بنابراین آراستگى در نظافت علاوه بر منافع دیگرى كه دارد، زن و شوهر را نیز به یكدیگر علاقمند مى‏سازد، و بهداشت خانه و لباس و اثاث... را تأمین مى‏كند و آنان را از گرفتارى به بیمارى‏هاى كه عامل اساسى‏اش مراعات نكردن مسائل بهداشتى است بیمه مى‏نماید.
6 .حفظ نظام خانواده و حریم شوهر: در قرآن مجیداست كه:« اَلرِّجالُ قَوَّامُونَ عَلَى اَلنِّساءِ» مردان سرپرست و مسؤول خانواده‏ها هستند،(سوره نساء آیه 34)، و رسول اكرم(ص) مى‏فرمایند:« الرجل سیّد اهله، و المرأة سیّدة بیت‏ها » شوهر سرور خانواده و زن مدیر داخلى آن است.
7 . مدیریت اقتصادى خانواده: زن و شوهر در اداره خانه باید تدبیر اقتصادى داشته باشند و قبل از هر چیز كارها و مسؤولیت‏ها را در بین خود تقسیم كنند، اگر زن وظیفه دارد در درون خانه به شوهردارى و بچه‏دارى و انجام سایر كارهاى خانه بپردازد، متقابلاً شوهر و سرپرست خانه نیز موظف است با تلاش كافى نیازهاى مادى و معنوى اعضاى خانواده را تأمین ساخته و شخصیت و آبروى خود و اهل بیت خویش را حفظ كند و در كارهاى خانه به همدیگر كمك كنند.
8 . تأمین نیاز جنسى: یكى از اهداف مهم ازدواج حفظ نفس و تأمین آرامش جنسى است كه بطور متقابل بین زن و شوهر صورت مى‏پذیرد و اگر یكى از طرفین در این مورد تأمین نشود. عوارض نامطلوبى را به دنبال خواهد داشت. و مى‏توان گفت بد رفتارى و سوء خلق، اضطراب درونى، عقده‏اى شدن در مسائل جنسى، انحراف و فساد اخلاقى در اجتماع، ترویج فساد در جامعه... از جمله عوارضات آن مى‏باشد. زن و شوهر موظّفند خود را به هر كیفیّتى كه باعث ارضاء مقابل است آماده سازند، و چنانچه موانعى در كار باشد، از طریق دارو و درمان و تقویت جسمى برطرف نمایند، تا طرف مقابل با محرومیت و یا خداى نكرده، با فساد اخلاقى روبرو نشود .
9 . مراعات غیرت شوهر و مصونیت از دیگران: شوهران نسبت به نوامیس خود شدیداً حساس هستند و كوچكترین انحراف اخلاقى و جنسى زنانشان را تحمل نمى‏كنند، حتى برخى شوهران بى‏تفاوت نیز كه رگ مردانگى ندارند، در نهایت امر حركات نابخردانه زنان خود را با كیفرهاى خشن پاسخ مى‏گویند. رسول خدا مى‏فرمایند: بهترین زنان امت من كسى است كه در كنار شوهرش آراسته، ولى نسبت به دیگران نفوذناپذیر باشد، و بالعكس، بدترین زنان زنى است كه در برابر شوهر خود خویشتن‏دار، ولى نسبت به اجانب و نامحرمان خودنمائى كند، (وسایل، ج 14، ص 14).
10 . خوش زبان باشید: در گفتگوها لطافت و نرمش گفتار را رعایت فرمائید.واین دستور قرآن است كه بامردم نیكو سخن گوئید،(بقره،آیه 83)و پیغمبر(ص) مى‏فرماید: زیبائى در زبان نهفته است. پس زبان را حفظ كنید و آن را از سخنان زشت و ركیك نگه دارید.
11. تحمل تندخویى و بد اخلاقى: در حدیث از پیامبر اكرم(ص) آمده است كسى كه براى رضاى خدا اخلاق بد همسر خود را تحمل كند خدا ثواب شكرگزاران به او عنایت فرماید، (وسائل ابواب مقدمات النكاح، باب 9، خ 5)، همسران باید با اخلاق ناپسند یكدیگر بسازند كارهاى ناستوده همدیگر را نادیده بگیرند و از لغزش‏هاى همدیگر بگذرند كه این رفتار در پا برجائى و دوام زناشوئى و الفت زن و مرد تأثیر فراوان دارد. در خاتمه مى‏توان گفت از جمله مهمترین عوامل سعادت و خوشبختى در زندگى، تفاهم، درك متقابل - آرمان مشترك، تعهد به اصول اخلاقى، انضباط و اهتمام به زندگى است در پرتو این اصول، مى‏توان عشق به زندگى را تقویت نمود و این عنصر اصلى را در زندگى حفظ كرد. و به چند نكته زیر توجه فرمایند: 1- مسائل را واقع‏بینانه بنگرید2- با مشكلات برخورد معقولانه داشته باشید. واز تكیه بر امور حدسى و ظنى خوددارى بكنید. با اهرم احساسات به استقبال مسائل نروید. 3- طرز برخورد با همسرتان رفتار همدلانه باشد؛ و سعى كنید به خواسته‏هاى یكدیگر احترام بگذارید. 4- به همسرتان به چشم یك دوست و شریك واقعى زندگى بنگریدو به كلیه فامیل و آشنایان یكدیگر احترام بگذارید 5- به امورى كه مربوط به همسرتان مى‏باشد مثل جهیزیه، پدر و مادر، برادر و خواهر و فامیل و دوستان او به چشم احترام بنگرید. هرگونه كه شما به امور وابسته به خودتان مى‏نگرید همان نگرش را هم نسبت به امور وابسته به همسرتان داشته باشید. 6- در تمام مدت زندگى به یكدیگر ابراز علاقه كنید و به هر مناسبتى كه شده براى هم هدیه هر چند ارزان قیمت تهیه كنید.7- هرگز به همدیگر دروغ نگوئید.
براى مطالعه وآگاهی بیشتر در این زمینه به كتابهای 1. آئین همسردارى: ابراهیم امینى. 2. جوانان و انتخاب همسر، على اكبر مظاهرى، انتشارات پارسایان‏ 3. ازدواج در اسلام: آیت‏الله احمد جنتى،كه بعضی از آنهادر قسمت كتابخانه تبیان موجود میباشد از آن جمله كتاب
آیین همسر دارى
نوشته حضرت آیت الله ابراهیم امینى ، می توانید مراجعه نمایید.
وامّا اینكه چگونه زندگی سعاتمندانه داشته باشیم،بطور خلاصه می توان گفت راه سعادت دنیا و آخرت آن است كه انسان فرمانهاى خدا وپیامبرانش را اطاعت و از نواهی اشان پرهیز نماید. هر روز در نماز خود مى‏خوانیم : اِهْدِنَا اَلصِّراطَ اَلْمُسْتَقِیمَ صِراطَ اَلَّذِینَ أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ‏ ...؛ ما را به راه مستقیم هدایت كن * راه كسانى كه به آنان نعمت دادى * نه راه آنان كه بر ایشان غضب نمودى و نه راه گمراهان حال چه كسانى از نعمت الهى برخوردار بوده و سعادتمند شدند.خداوند تبارك وتعالی در (سوره: نساء،آیه: 69) مى‏فرماید : «و آنان كه خدا و رسول را اطاعت كنند، همانا با كسانى كه خدا به آنها نعمت داده و لطف و عنایت كامل نموده، یعنى با پیامبران، صدیقان، شهیدان و نیكوكاران همراه خواهند بود». بنابراین راه سعادت تنها در پیروى از فرمان‏هاى پیامبران الهى است و بقیه به بیراهه مى‏روند .ودر مشكلات وحوادث روزگار ضمن تلاش وجدیت پیوسته به خدا توكل نموده وسعادت و كمال و خیر دو جهان را از او طلب نماید ،و به آنچه خداوند پیش مى‏آورد؛ مانند فقر و ثروت سلامت وبیمارى و ... راضى باشد و بكوشد از امتحانات الهى سرافراز بیرون آید. وحالش در فراز ونشیبهای زندگی همواره حال، خوف و رجا و انابه باشد.

با زندگی پر نشاط وسعاتمند خوشبختی اتان را آرزمندیم.

مشاور : آقای مرتجی | پرسش : شنبه 5/2/1383 | پاسخ : سه شنبه 8/2/1383 | | | 0 سال | حوزه علميه | تعداد مشاهده: 75 بار

تگ ها :

UserName