کد:
51203
پرسش
می خوام بدونم از كجا بفهمم كه حاجتم روا شده یا نه ؟
پاسخ
با عرض سلام و تحیت.
دوست محترم!
حوائج ما یا مادی و دنیوی است، و یا معنوی و اخروی و باقی.
وجه تمایز اصلی بین این دو هم آن است كه آنچه با ما اتحاد وجودی پیدا می كند و جزء وجود ما و نور وجود ما می گردد و باما حتی پس از مرگ می ماند، معنوی و ملكوتی و اخروی است، مثل ایمان و عمل صالح؛ و آنچه كه اضافه به ما می شود ودر كنار ما قرار می گیرد، و در حقیقت نوعی اعتبار است و مختص زندگانی چند روزه دنیا است، و هرگز نمی توانیم آن را با خود به سرای دیگر ببریم، دنیوی و مادّی و این جهانی است، مثل شهرت، ثروت، ریاست، زوجیت، ملكیت و...
قرآن كریم در آیه 18 و 19 سوره مباركه اسراء قاعده ای حتمی و محكم در برآورده شدن این دو قسم حوائج و درخواست ها را بیان می دارد. حاصلش این است: «من كان یرید العاجلة عجّلنا له فیها مانشاء لمن نرید... ومن أراد الآخرة وسعی لها سعیها وهو مؤمن فأولئك كان سعیهم مشكوراً» یعنی هر كس به سعی و كوشش خود متاع عاجل(لذّات فانی دنیا) را طالب است متاع دنیا را به او می دهیم، لیكن به هر كسی كه بخواهیم و هر چه مشیّت ازلی ما باشد... و كسانی كه طالب حیات آخرت باشند و برای آن به قدر طاقت بكوشند، البته به شرط ایمان به خدا، سعی آنان مقبول و مأجور خواهد بود.
قاعده این كه در حوائج دنیوی(با ویژگی هایی كه ذكر شد) دو شاخص برای برآورده شدن هست، اولاً هر كه را خدا بخواهد و ثانیاً هر قدر كه خدا بخواهد ـ (ر.ك. به تفسیر المیزان، ذیل آیه 18 سوره اسراء) ـ یعنی همه حاجتمندانی كه حوائجشان دنیوی است، الزاماً حاجت روا نمی شوند، و باز الزاماً هر آنچه و هر آنقدر كه خواسته اند هم به آنان داده نمی شود؛ تا خدا چه بخواهد.
در ادامه آیه آمده كه انسان نباید همه همتش دنیایش باشد، و اگر كسی همه اراده و میلش این گونه حوائج باشد و هیچ به دنبال كمالات و حوائج اخروی نباشد، جایگاهش در دوزخ است.
اما حوائج اخروی(با آن ویژگی كه گفتیم) اگر با تلاش و ایمان به خدا باشد، حتماً پاسخ خواهد داشت، و دیگر بعضی از افراد یا به میزانی خاص ندارد، بلكه همه آن و بلكه شاید بیشتر عطا شود.
جالب این كه در قسم اول هم ممكن است تلاش باشد، اما باز الزاماً آن تلاش ثمربخش نیست، اما اینجا تلاش مؤمنانه حتما ثمربخش است.(ر.ك. به تفسیر المیزان، ذیل آیه 19 سوره اسراء)
با این بیان روشن می شود كه اگر حوائج شما اخروی و معنوی است و با تلاش مؤمنانه همراه باشد حتماً به آن نائل می شوید، و اگر دنیوی است ممكن است حاجت روا شوید، كه البته اگر شده باشید آثار آن قابل مشاهده است و اگر هم نشدید از درگاه رحمانی حضرت حق مأیوس و ناامید نباشید.
با التماس دعا.
مشاوره مذهبی ـ قم.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
شنبه 9/12/1382
| پاسخ :
پنج شنبه 21/12/1382
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
123 بار