• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 35686

پرسش

hello
I live in canada,but i am from iran,i am wearing scarf . for a couple months i have been thinking about taking off it,because i think that it doesny worth here,i have a question ,do i have to waer it or not if yes ,please give me some good reasons that i believe it,thanks

پاسخ

با عرض سلام و تحیت.
دوست گرامی!
حفظ حجاب در حد متعارف شرعی برای یك مسلمان و متدین، شایسته و بایسته است، ولو این كه در مكانی باشد كه در آن جامعه اكثر افراد رعایت حجاب نمی كنند. حجاب از جمله واجباتی است كه قرآن كریم هم بر آن تصریح دارد، و توجیهی برای جواز ترك آن برای یك مسلمان معتقد كه خود را بنده خدا می داند، وجود ندارد.
این از بعد شرعی و تعبدی مسئله. اما اگر بخواهیم مسئله را از بعد حكمتهای اجتماعی و فرهنگی حجاب بررسی كنیم باید گفت: به نظر می رسد همان توجیهی كه برای حجاب در جامعه اسلامی و متدین وجود دارد، در جامعه غربی هم هست، بلكه از جهاتی شاید این حكمت از جلوه بیشتری برخوردار باشد.
توضیح مطلب آن كه در یك جامعه اسلامی دو حكمت برای حجاب می توان برشمرد. یكی اقتضای فطری حیای انسان در پوشش، كه در زنان شرافتمند در پوشش كاملتری جلوه می كند، و دیگری حفظ حریم جامعه از ایجاد هوسهای آلوده و حفظ حریم خانواده.
به نظر می رسد عامل اول كم و بیش در غرب هم هست؛ فطرت كه غرب و شرق نمی شناسد. بلكه عادتهای اجتماعی گاهی اهمیت بعضی رفتارها و جلوه های فطری را كم رنگ و پررنگ می كند، ولی ما نباید تحت تأثیر عادتهای احتماعی اقتضای فطرت سالم را فراموش كنیم. به خصوص جامعه ای كه رفتار خود را بر اساس دین تنظیم نكرده است، می بایست مورد سوء ظن باشد و نباید گرایش عمومی ما را بفریبد. همین كه دین به ما می گوید "حجاب!" و شكل خاصی را معرفی می كند، می تواند حكایتی از اقتضائات فطرت سالم باشد. علاوه بر این كه به نظر می رسد، تأمل ما در درون خود نیز این مطلب را تأیید كند.
عامل دوم، اگر چه ممكن است در جامعه غربی كم رنگتر جلوه كند ـ چرا كه به نظر می رسد دیدن موی سر یك زن در جامعه غربی چندان محرك برای مردان نباشد ـ ولی باز هم حیثیت دیگری لزوم رعایت حجاب را ـ ولو از همین منظر ـ توجیه می كند. و آن این كه جامعه غرب اگر چه از نظر علم و تكنولوژی پیشرفت زیادی نموده است، ولی اكنون در زمینه اخلاق و معنویات دچار چالش ها و كمبودهای شدیدی است، به شكلی كه تا حدود زیادی خودشان نیز به این نقطه ضعف خود پی برده اند. همین نقطه ضعف در جامعه غربی و همین احساس نیاز به معنویات كه می رود تا در آنجا شكل عمومی تری به خود بگیرد، موقعیت مناسبی را برای ما به عنوان یك مسلمان معتقد ایجاد می كند كه به آنها علت این ضعفها را به طور ملموس و عینی نشان دهیم. به طور كلی باید دانست كه نقائص اجتماعی و فرهنگی ای كه گریبان یك ملت را می گیرد، نه به یك باره بروز می كند، بلكه به تدریج با بی اعتنایی به آن چه به نظر می رسد اهمیت كمتری دارند، حادث می گردد. هنگامی كه جامعه ای به نقائص فرهنگی و اجتماعی خود متوجه می شود، این بهترین فرصت است تا ما آنها را به همان ظرائفی كه در حال عادی كم اهمیتش می دانسته اند، التفات دهیم. نقیصه غرب بیش از آن كه در تعقل آنها و پیروی از هوا و هوس باشد، به این است كه احساس نیاز به وحی نمی بینند، و به عقل خود مغرور شده، و گمان می كنند بدون وحی می توان به سعادت رسید.
در چنین شرائطی، اعلام التزام به وحی و تعالیم آن و نشان دادن این كه همین ریزه كاریهای در رفتار اجتماعی ـ مثل در معرض بودن زیبایی های زنان در برابر مردان ـ كه شرع به ما یادآوری كرده، و ما بدان توجه نكرده ایم، باعث گرفتاری های ما است، خود حكمت و توجیه خوبی برای رعایت حجاب در یك جامعه غربی است.
واقعا گمان نمی كنید همین اختلاطها و این كه زیبایی های زنانه و مردانه در معرض دید همگان باشد، خود احساس اعجاب انسان را به همسر خود كم خواهد كرد!؟
در این باره باز هم می توان سخن گفت، ولی در اینجا به همین اجمال اكتفا می كنیم. اگر مایل به تعقیب گفتگو بودید، ما با كمال میل از آن استقبال می كنیم.
نكته ای كه در انتها توجه می دهیم آن كه حجاب اگرچه یكی از ارزشهای دینی است و رعایت آن واجب می باشد، ولی نوع آن بستگی به عرف دارد و می تواند در جوامع مختلف از لحاظ شكل ظاهری متفاوت باشد بدون این كه به اصل و محدوده حجاب ضربه ای وارد شود.
برای مطالعه بیشتر می توانید به كد های 15252 و 10167 كه در مورد آیات مربوط به حجاب و همچنین فواید حجاب می باشد، در بخش تازه های مذهبی سایت مراجعه نمایید.
از طرفی مطالعه كتاب "حجاب" اثر شهید مطهری، و همچنین كتاب "پاسخ به شبهات در مورد حجاب" از همان استاد شهید، می تواند در این زمینه بسیار مفید باشد.
پس از مطالعه اگر با مشكل و یا پرسشی روبرو شدید آن را برای ما ارسال نمایید.
پیروز باشید.
مشاوره مذهبی ـ قم.

مشاور : موسسه ذکر | پرسش : چهارشنبه 21/8/1382 | پاسخ : چهارشنبه 5/9/1382 | | | 0 سال | معارف اسلامي | تعداد مشاهده: 80 بار

تگ ها :

UserName