کد:
33923
پرسش
با سلام
در قرآن گفته شده دست دزدان را قطع كنید. در آیه دیگری از قرآن گفته شده بلیط بخت آزمایی حرام است. سوال من این است چرا در حكومت اسلامی كه دین را از سیاست جدا نمی داند و در راس حكومت مرجع تقلید قرار دارد موارد گفته شده در دو آیه فوق اجرا نمی شود. منظورم از بلیط بخت آزمایی همان ارمغان بهزیستی است
پاسخ
با سلام و عرض تحیت.
برادر گرامی!
نكته ای كه در اول قابل ذكر است آن كه برای اجرای حدود و مجازاتهای اسلامی در كتب فقهی شرایطی تعیین شده است، كه تنها با وجود این شرایط می توان كسی را حد زد. حد سرقت(قطع انگشت) نیز وابسته به شرایطی است كه بدون تحقق این شرایط نمی توان انگشتان مجرم را قطع كرد. و معمولا كم است مواردی كه همه شرائط اجرای حد جمع گردد. به خصوص كه اصل در اجرای حد اغماض و چشم پوشی است، مگر به یقین ثابت شود.
در ایران اسلامی، این حد در بسیاری از موارد اجراء می شود، و حتی در مواردی به صورت علنی این مجازات اجراء شده است. و اگر هم در مواردی با وجود احراز شرائط اجرا نشده، باید از دستگاه قضایی و قاضی مربوطه سؤال شود.
اما در مورد برگه های ارمغان بهزیستی كه شما آنها را بلیط های بخت آزمائی عنوان، و حكم به تحریم آن كرده اید، باید توجه داشته باشید كه برای تعیین یك حكم فقهی بسیاری از عوامل و اسباب دخالت دارند، كه تنها با توجه به ظاهر یك مسأله نمی توان حكم به حرمت و یا حلیت آن كرد.
در مورد برگه های ارمغان بهزیستی، اگر چه بعضی از مراجع خریدن آنها را حرام دانسته اند، ولی بسیاری از فقها و مراجع در صورت وجود شرائطی در نحوه قرارداد و همچنین نیت خریدار آن را صحیح دانسته اند، و آن را مشمول حكم بلیط بخت آزمایی ندانسته اند.
ضمنا، در میان فقهای سده اخیر، بوده اند كسانی ـ البته عده كمی ـ كه حتی بلیط بخت آزمایی را حرام نمی دانسته اند. در این گونه مسائل باید باب این كه هر كس به فتوای مرجع تقلید خود عمل كند باز باشد و نباید از وجود اختلاف فتوا و عمل مؤمنین برافروخته شد.
متن فتوای مراجع معظم تقلید را، در این باره، در كتاب مسائل جدید كه به همت آقای سید محسن محمودی تهیه و تنظیم شده است، می توانید مشاهده كنید.
با آرزوی توفیق.
مشاوره مذهبی ـ قم.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
سه شنبه 13/8/1382
| پاسخ :
سه شنبه 20/8/1382
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
93 بار