کد:
30021
پرسش
با عرض سلام
1-لطفا یك یا چند كتاب در باره اصطلاحات سیاسی به زبان ساده مثل دمكراسی، مردم سالاری دینی، لیبرالیسم، پلورالیسم و ... به ما معرفی كنید.
ما مجله ای در مدرسه خود داریم و می خواستیم با این عنوان مطالبی برای جوانان داشته باشیم .
2- در باره مردم سالاری دینی برای ما توضیح دهید.
از این به بعد هر چند روز یك بار سئوالی در این موضوع از شما خواهیم داشت . اشكال كه ندارد؟
پاسخ
با عرض سلام و تحیت.
دوست عزیز!
شما در این زمینه میتوانید به كتاب "پاسخ به پرسشهای جوانان"، نوشته اسد الله محمدی نیا، كه در 2 جلد تدوین شده است، مراجعه نمائید. ایشان در جلد دوم كتاب به برخی از اصطلاحات سیاسی اشاره نموده است، علاوه بر این كه در این كتاب به پرسشهای دیگری هم جواب داده شده است كه برای جوانان عزیز سودمند میباشد.
در ضمن هر سؤالی كه در زمینه مذهبی ـ اعتقادی باشد ما با كمال میل از آن استقبال نموده و از این كه با دوست خوبی مثل شما آشنا شدهایم بسیار خرسندیم.
اما در باره مردم سالاری دینی باید گفت: بطور كلی هر حكومت باید به دو دسته پرسش پاسخ دهد:
الف) چرا حكومت میكند؟ و به عبارتی، وجه اعتبار و قانونی بودن آن چیست؟ این را سؤال از مشروعیت میگویند.
ب) چگونه حكومت میكند؟ به چه طریقی میخواهد به اهداف خود برسد؟ این را سؤال از كارآمدی میگویند.
مردم سالاری دینی به هر دسته پاسخی ویژه دارد:
الف) چرائی حكومت در مردم سالاری دینی به دلیل این است كه اولا، خداوند حكومت كردن واجدین شرائط خاصی(مثلاً ولی فقیه در عصر غیبت) را، به طور كلی، اجازه داده است و از سوی دیگر مردم هم به حكومت كردن شخص خاصی از این واجدین شرائط آری گفتهاند.(بیعت)
در تفسیر نقش رآی مردم و بیعت اگر چه آراء فقها متفاوت است، ولی همین قدر لازم است كه بدانید كه هر كدام به نحوی برای آن نقش قائلند.
ب) راهبرد و روش كلی اسلام در چگونه حكومت كردن رجوع به آراء عمومی است. پذیرش نقش مردم در تعیین سرنوشت خود، انتخاب كارگزاران، نظارت بر دولت و … تنها نمونه هایی از این نقش است، والا، اسلام در هر مهمی امر به مشورت دارد. این امر هم حقوقی و لازم الاجرا است ـ "وأمرهم شورى بینهم"، كه متوجه همه جامعه اسلامی است؛ و "شاورهم فی الامر"، كه مستقیما متوجه حاكم اسلامی است ـ و هم اخلاقی و مصلحت اندیشانه ـ "أعقل الناس من جمع رأی أخیه إلى رأیه"، كه در همه شئون زندگی فردی و اجتماعی سریان و اعتبار دارد. تفصیل مسئله شورى می بایست در جای دیگری پیگیری شود.
به طور كلی اگر حكومتی نقش مردم را در انتخاب كارگزاران و نحوه اعمال حاكمیت و نظارت بر آن پذیرفت، مرد سالاری را پذیرفته، و اگر معیار قانونیت را، علاوه بر رأی مردم، تنفیذ اسلام هم قرار داد كه از طریق رأی اسلام شناسان تعیین می شود، مردم سالاری خود را دینی هم كرده است.
باز هم اگر سؤالی باقی ماند حتماً با ما تماس بگیرید.
با التماس دعا.
مشاوره مذهبی ـ قم.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
جمعه 25/7/1382
| پاسخ :
جمعه 2/8/1382
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
91 بار