کد:
28170
پرسش
با عرض سلام تسبیح موجودات چگونه است
پاسخ
دوست عزیز!
خداوند متعال در قرآن كریم می فرماید:«إن من شیء إلا یسبح بحمده» یعنی هیچ موجودی نیست مگر اینكه تسبیح خداوند را انجام می دهد.
به طور كلی، در تفسیر این آیه شریفه مفسران چندین نظر داده اند. در اینجا سه قول عمده آنها را متذكر می شویم:
الف) جمعی معتقدند كه همه ذرات موجود در این جهان ـ اعم از آنچه ما آن را عاقل می شماریم یا غیرعاقل، و حتی بی جان ـ همه دارای یك نوع درك و شعورند، و در عالم خود تسبیح و حمد خدا می گویند؛ هر چند ما قادر نیستیم به نحوه درك و احساس آنها پی ببریم و زمزمه حمد و تسبیح آنها را بشنویم.
ب) بسیاری معتقدند كه این تسبیح و حمد، همان چیزی است كه ما آن را "زبان حال" می نامیم؛ و آن زبانی حقیقی است، نه مجازی، ولی به زبان حال است نه قال. این معنی برای تسبیح و حمد عمومی موجودات كاملا قابل درك است و نیازی به آن ندارد كه ما برای همه ذرات عالم هستی درك و شعور قائل شویم، چرا كه دلیل قاطعی برای آن در دست نیست. و از آنجا كه مقدار درك و فهم ما از این تسبیح و حمد موجودات، نسبت به حقیقت امر و واقعیت آن بسیار ناچیز و اندك و مانند قطره ای در برابر اقیانوس بی كران است، خداوند به صورت یك حكم عمومی به همه جهانیان گفت: «ولكن لا تفقهون تسبیحهم» یعنی شما تسبیح و حمد موجودات عالم هستی را كه به زبان حال دارند درك نمی كنید، زیرا آنچه درك می كنید به قدری ناچیز است كه به حساب نمی آید.
ج) بعضی از مفسران نیز احتمال داده اند كه حمد و تسبیح عمومی موجودات در اینجا تركیبی از زبان "حال" و "قال"، یا به تعبیر دیگر "تسبیح تكوینی ـ جبری" و "تشریعی ـ اختیاری" باشد، چرا كه بسیاری از انسانها و همه فرشتگان از روی درك و شعور حمد وثنای او می گویند، و همگی ذرات موجودات نیز با زبان حالشان از عظمت و بزرگی خالق بحث می كنند. گر چه این دو نوع حمد و تسبیح با هم متفاوت است، ولی در قدرجامع، یعنی مفهوم وسیع كلمه حمد و تسبیح، مشترك هستند.
پیروز باشید.
مشاوره مذهبی _ قم.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
سه شنبه 15/7/1382
| پاسخ :
پنج شنبه 17/7/1382
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
101 بار