کد:
27654
پرسش
با سلام و عرض تبریك به مناسبت ایام الله شعبان.من در خانواده ای زندگی می كنم كه بحمدلله مذهبی است.تنها مشكل من با خانواده ام این است كه وقتی جایی مثل عروسی یا مجلس نوار دعوت داریم مسیر من وآنها عوض می شود آنها می روند ولی من نه.این كار باعث شده كه در فامیل زبانزد خاص وعام شوم.÷درم می گوید برای اینكه انگشت نما نشوی به بعضی از مجالس بیا(مجالس حرام) وبه بعضی دیگر نه !!!.تازه معلوم نیست خواهر هایم چگونه عروسی بگیرند خدا ÷سندانه یا ... ؟البته من با خودم می گویم به ابی انت وامی ونفسی لك الوقا ئ والحمی .÷س نباید خواهرم و یا هر كس دیگری را بر امام زمانم حتی یك شب ترجیح دهم!
چند روز دیگر هم نامزدی دعوت داریم و اگر من نروم كه انشاالله نمی روم تا چند مدت باید متلك ها ی فامیل را تحمل كنم. خانواده ام قانع نمی شوند كه این مجالس شرعا اشكال دارد.منرا راهنمایی كنید به نظر قرآن این راه بهترین راه است.فردی میگوید در این مجالس به من حالت غنا دست نمی دهد یعنی از خود بیخود نمیشوم ÷س برای من اشكال ندارد.(برای خودش) .آیا معنی غنا از خود بیخود شدن است.من بارها جوابهایی را كه در مورد موسیقی داده شده خوانده ام ولی متوجه نشده ام كه موسیقی مطربی یعنی چه و اینكه موسیقی كه انسان را از یاد خدا دور كند... این دور بودن از یاد خدا به چه معنااست؟ودیگر اینكه با برادر كوچكم كه دوست دارد با من همراه شود و دور این مجالس را خط بكشد (به سن تكلیف نرسیده) و با مخالفت مادرم مواجه می شود چه باید بكنم؟ در ضمن اینكه به من می گویند تو به این مجالس بیا ولی توجهی به نوار نداشته باش درست است؟ با تشكر .لطفا سریعتر ÷اسخ داده شود.
پاسخ
با عرض سلام و تحیت.
دوست محترم!
از مراتب ایمان و تقیّد شما به شریعت اسلامی بسیار خرسند شدیم؛ اول توضیحی پیرامون موسیقی حرام عرض می كنیم و بعد راهنمایی درباره خودتان:
موسیقی حرام، موسیقی ای است كه یكی از این سه شرط را داشته باشد:
1. حالت طرب و سبكی خاصی به انسان دست دهد. اعم از این كه شعر آن مبتذل باشد یا نباشد، با ساز باشد یا بدون ساز و...
2. موسیقی خاص مجالس لهو و لعب باشد، ولو در ما هیچ تغییر و حالتی خاص پدید نیاورد.
3. شعر و محتوای آن مبتذل باشد.
در دو قسم اخیر این نكته شایان توجه است كه استماع حرام است، نه سماع، یعنی صرف به گوش رسیدن آن حرام نیست، بلكه گوش دادن و توجه كردن حرام است(مثل غیبت و سایر گناهان گوش). اگر كسی به مرتبه ای از كنترل اعضا و جوارح رسیده باشد كه بتواند در چنین فضاهایی واقعاً استماع نكند، از این جهت حرامی انجام نداده است، مگر این كه نهی از منكرـ با وجود امكان تأثیرـ را ترك كره باشد یا وجود او تأییدی بر مجلسی باشد و...
شما نیز با دانستن كامل احكام دین كه در توضیح المسائل و استفتائات هست، دقت نمایید تا جز واجب و ترك حرام از دیگران نخواهید، گر چه خوب است خودتان به مستحبات عمل كنید و از مكروهات، و حتی شبهات هم پرهیز كنید ـ یعنی اگر شك كردید فلان موسیقی حرام است یا حلال احتیاط كنید و گوش نكنید ـ ولی انتظارتان از دیگران كمتر باشد. البته ارشاد و هدایت دیگران با زبانی ملایم و جذاب در هر حال خوب است.
در آخر به شما چند توصیه داریم.
اولا از ملامت ملامت كنندگان نهراسید؛ به وظیفه خود عمل كنید كه راه خدا مشحون به این ناملایمات است؛ و بدانید كه به تدریج خداوند محبت بندگان را هم به شما جلب می كند. همه انسانها از جوان با تقوا خوششان می آید، ولو ابراز نكنند و خود بی تقوا باشند.
ثانیا، در این مجالس اگر حضورتان و تذكراتی كه می دهید برای امر به معروف و نهی از منكر آنان مؤثر است، بروید، و البته مواظب خود باشید كه خود آلوده نشوید ـ ولو اندك باشد. ولی اگر در حضور خود اثری نمی بینید یا خدای ناكرده تأییدی بر آنها است هرگز حاضر نشوید و با قاطعیت ولی با زبانی نرم و جذاب دلیل را بگوید ـ به شرط این كه خوب تشخیص داده باشید.
در این صورت، مطمئن باشید هم تأثیر دارد و هم انگشت نما شدن به شما صدمه ای نمی زند، در دراز مدت شما به خوبی و پاكی شناخته می شوید.
باز تكرار می كنیم كه حتی آدم های بد هم ممكن است در كوتاه مدت شما را به اُمُّل بودن و كوته بینی متهم كنند، اما در دراز مدت همان ها هم قلباً شما را پاك و طاهر می دانند، و باطنا دوست خواهند داشت. فقط تأكید می كنیم در تشخیص دقت كرده و برای دیگران جز واجب و ترك حرام را ضروری ندانید.
با پدر و مادرتان در نهایت مهربانی و اكرام عمل كنید و با خواهران و برادرانتان رابطه صمیمی داشته باشید. به طور خاص هوای برادرتان را داشته باشید كه حال كه علاقمند است سالم بماند.
التماس دعا.
مشاوره مذهبی ـ قم.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
شنبه 12/7/1382
| پاسخ :
دوشنبه 10/9/1382
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
91 بار