
فیلم علمی ـ تخیلی
تركیبكردن (Splice)
كارگردان: وینچنزو ناتالی
بازیگران: آدریان برودی، سارا پولی، دولفین شنك
رتبه در IMDB: 2/ 6 از 10
محصول: سال 2009
اسپلایس یا تركیب كردن، یكی دیگر از فیلمهای هشداردهنده نسبت به استفاده بدون محدودیت از تواناییهای دانش نوین و فناوری است. داستان اسپلایس بر بستر مهندسی ژنتیك میگذرد. 2دانشمند جوان در یك شركت دارویی برای تولید داروهای كارآمدی كه میتواند در درمان بیماریهای مختلفی نظیر آلزایمر، پاركینسون و برخی از انواع سرطان نقش بازی كند، دست به تركیب ژنتیكی چند نوع حیوان مختلف میزنند تا موجود جدید آنزیمهای شفابخشی را با خود به دنیا آورد. 2 موجود تركیب شده با ظاهری عجیب و خصوصیاتی غیرعادی متولد میشوند. زمانی كه اولین تجربهها موفق پیش میرود، این گروه تصمیم میگیرد بدون اطلاع مقامات ارشد دست به تركیب چندگونه مختلف با انسان بزند. كاری كه از نظر علمی پیشرفتی خیرهكننده به شمار میآید. محصول این تركیب ژنتیكی به دنیا میآید و علیرغم شك و تردید مخترعانش، این موجود را زنده نگاه میدارند. اما همانطور كه 2 موجود اولیه رفتارهای پیشبینی نشدهای از خود بروز میدهند، این موجود دارای ژنهای انسانی نیز دست به رفتارهایی میزند كه برای مهندسان سازنده آن پیشبینیناپذیر به شمار میآید. مهندسی ژنتیك این فیلم را میتوان هشداری نسبت به آینده استفاده غیرمسوولانه از آن به شمار آورد كه یكی از هیجانانگیزترین حوزههای علمی است. كدهای ژنتیكی در بردارنده همه مشخصات زیستی موجودات زنده هستند و میتوانند بر همه شئون زندگی هر موجودی تاثیر بگذارند. پیشرفتهای دهههای اخیر باعث شده است انسان قدرت این را پیدا كند كه به دستكاری در ژنهای مختلف موجودات بپردازد.
این اتفاق امروز دیگر در مرزهای داستانهای علمی- تخیلی قرار ندارد و در آزمایشگاههای كشورهای مختلف جهان و از جمله ایران انجام میپذیرد. به دنیا آوردن موشهای رنگی، گاوهایی كه در شیرشان آنزیمهای درمانی خاصی وجود دارد یا رویاندن گیاهانی با رنگهای متفاوت و شكلهای ظاهری مختلف از جمله كاربردهای آشكار این فناوری است. اما دامنه امكاناتی كه این فناوری پیشروی انسان قرار داده است، بسیار زیاد است.
داستانی كه این فیلم روایت میكند به این داستان بازمیگردد كه تنوع و پیچیدگی بافتهای زنده به قدری زیاد است كه اگر شما حتی بتوانید با موفقیت دست به تركیب DNA موجودات مختلف بزنید و موجود جدید را از تركیب آنها سنتز كنید باز هم نمیتوانید همه رفتارها و همه پتانسیلهایی كه ممكن است به واقعیت تبدیل شوند را به حساب آورید. طبیعت پیچیدهتر از معادلات پیچیده زیستی راههای جدیای برای تكامل و تحول خود انتخاب میكند و به همین دلیل باید بسیار با احتیاط در این زمینه گام برداشت، اگرچه این احتیاطها دلیلی بر متوقف كردن این پیشرفتها نیست. علم با آزمودن و آزمایش كردن پیش میرود و اگر نتواند با احتیاط از كنار خطرهای احتمالی عبور كند و اگر قدرت ریسك پذیریش را از دست دهد، قدرت پیشرفت خود را نیز از دست میدهد.
گرد آوری: گروه سینما و تلویزیون سایت تبیان زنجان