تبیان، دستیار زندگی
اولین قدم برای حفظ سلامتی قلب، داشتن یك ارتباط مناسب و نزدیك با پزشك است، ولی برای ایجاد تغییرات همیشگی نیاز به یادگیری یك سری مطلب هستید. این مطالب شامل بیماری قلبی و نوع رفتارها و شرایطی است كه می تواند میزان خطر را...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

عوامل خطر اصلی بیماری قلبی (1)

اولین قدم برای حفظ سلامتی قلب، داشتن یك ارتباط مناسب و نزدیك با پزشك است، ولی برای ایجاد تغییرات همیشگی نیاز به یادگیری یك سری مطلب هستید. این مطالب شامل بیماری قلبی و نوع رفتارها و شرایطی است كه می تواند میزان خطر را در شما افزایش دهد. موضوع مهم قلب شماست و شما در قبال آن مسئول هستید.

مطالب پایین در مورد عوامل خطر بیماری های قلبی است. با فراگیری این مطالب می آموزید كه چگونه این عوامل سلامت قلب شما را به خطر می اندازند.

سیگار كشیدن

سیگار كشیدن به عنوان مهمترین عامل خطر شناسایی شده است. زنانی كه سیگار می كشند، شش برابر زنانی كه سیگار نمی كشند بیشتر به حمله قلبی دچار می شوند و میزان خطر با افزایش تعداد سیگارهایی كه روزانه مصرف می كنند افزایش می یابد. سیگار كشیدن خطر سكته مغزی را نیز بالا می برد. اما بیماری قلبی و سكته مغزی تنها عوارض ناشی از سیگار نیستند كه سلامتی زنان را تهدید می كنند، بلكه سیگار كشیدن به میزان زیادی شانس سرطان ریه را افزایش می دهد. واقعیت آن است كه در حال حاضر میزان مرگ و میر ناشی از سرطان ریه برای زنان بیش از میزان خطر ناشی از سرطان پستان است. سیگار كشیدن همچنین با چند نوع سرطان دیگر از جمله سرطان های دهان، دستگاه ادراری، كلیه و گردن رحم در ارتباط است. سیگار كشیدن همچنین می تواند باعث بیماری های انسدادی ریه شود كه شامل برونشیت مزمن و آمفیزم است. دود سیگار در محیط كار یا زندگی می تواند مشكلات زیادی برای سلامتی اشخاص دیگر ایجاد كند.

سیگار كشیدن با هیچ روشی سالم نیست. سیگارهای كم نیكوتین ممكن است احتمال سرطان ریه را تا حدودی كاهش دهند، اما میزان خطر ابتلا به بیماری های قلبی و دیگر بیماری های مرتبط را كاهش نمی دهند. تنها راه سالم و ایمن این است كه اصلاً سیگار نكشید.

فشار خون بالا

فشار خون بالا از دیگر عوامل خطر اصلی برای بیماری قلبی، بیماری كلیه و نارسایی احتقانی قلب است. فشار خون بالا همچنین عامل خطر مهمی برای سكته مغزی است. حتی افزایش كم آن عامل خطری برای ابتلا به این بیماری هاست. مطالعه قند و چربی خون افراد در تهران نشان داد كه 20 درصد  از جمعیت بالای 20 سال بیماری فشار خون دارند. اگر اضافه وزن و یا سابقه فامیلی فشار خون بالا داشته باشید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی هستید.

فشار خون بالا اغلب به عنوان " قاتل خاموش "  نامیده می شود، چون معمولاًعلامتی ندارد. در نتیجه مردم به آن توجه نمی كنند تا اینكه به طور جدی بیمار شوند.

* خبر خوب

شما می توانید كارهایی در جهت كنترل فشار خون یا پیشگیری از افزایش فشار خون خود انجام دهید و در نتیجه از بیماری های تهید كننده سلامتی مصون بمانید. معمولاً فشار خون به صورت دو عدد مثلاً 80/120 عنوان می شود (120 روی 80) و با واحد میلی متر جیوه اندازه گیری می شود. گاهی این اعداد با واحد سانتی متر جیوه بیان می شود و لذا به صورت 8/12 گفته می شود. (12روی 8).

اولین عدد یعنی 12 ، فشار خون سیستولی است و مربوط به لحظه ای است كه قلب خون را به داخل عروق پمپاژ می كند. عدد دوم یا فشار خون دیاستولی یعنی 8 ، مربوط به زمان بین ضربانات قلب است.

چون فشار خون افراد در شرایط مختلف متغیر است ، باید قبل از قضاوت در مورد ابتلای فرد به بیماری فشار خون بالا، چندین بار در روزهای مختلف آن را اندازه بگیریم. فشار خون زمانی بالاست كه طی چند بار اندازه گیری، مقدار آن بالاتر از سطح طبیعی باشد.

فشار خون شما بر اساس عدد بالاتر از طبیعی در فشار خون سیستولی یا دیاستولی شناخته می شود برای مثال اگر فشار خون سیستولی شما 141 باشد، اما دیاستولی 88 باشد شما فشار خون بالایی دارید.

سیستولی ( ماكزیمم )

دیاستولی ( مینیمم )

طبیعی

كمتر از 120

كمتر از 80

مقادیر مرزی

139 – 120

89 – 80

هیپرتاسیون

140 یا بالاتر

90 یا بالاتر

پیشگیری از نارسایی احتقانی قلب

فشار خون بالا اولین عامل خطر برای نارسایی احتقانی قلب است. نارسایی قلب تهدیدی برای سلامتی فرد است. نارسایی زمانی رخ می دهد كه قلب نتواند خون كافی مورد نیاز بدن را پمپ كند. در این مواقع مایع اضافی شروع به نشت كردن در ریه ها كرده و باعث خستگی، ضعف و اشكال در تنفس می شود.

برای پیشگیری از نارسایی احتقانی قلب و سكته مغزی باید فشار خون خود را تا حد كمتر از 90/140 كنترل كنید. اگر فشار خون شما بالاتر از این مقدار است، با پزشك در مورد مصرف دارو یا تغییر آنها و اصلاح شیوه زندگی تان صحبت كنید.

برای پیشگیری از بروز نارسایی احتقانی قلب كنترل وزن بسیار مهم است. حتی اضافه وزن متوسط نیز می تواند خطر بیماری قلبی را افزایش دهد.

درك خطر

اما اعداد حق مطلب را ادا نمی كنند. برای مثال اگر شما فشار خون بالا دارید، هنوز خطر حمله قلبی و سكته مغزی یا نارسایی قلبی در شما بالاست. اگر فشار خون سیستولی شما (عدد اول) مساوی یا بالاتر از 140 باشد، با وجود طبیعی بودن فشار خون دیاستولی ، احتمال ابتلاای شما به بیماری قلبی یا كلیوی زیاد است.

با شروع سن 55 سالگی احتمال ابتلا به فشار خون بالا در زنان زیاد است. اگر فشار خون سیستولی شما بالا می باشد، نیاز به اقداماتی برای كنترل آن دارید. فشار خون بالا را می توان با اصلاح شیوه زندگی و استفاده از دارو كنترل نمود.

اصلاح شیوه زندگی

اگر فشار خون شما خیلی بالا نیست و اضافه وزن دارید، ممكن است بتوانید با كاهش وزن و تغییر در عادات غذایی تان بطور كامل آن را كاهش دهید. یك رژیم غذایی مخصوص وجود دارد كه می تواند به شما كمك كند تا فشار خونتان را كاهش دهید. این رژیم غذایی *DASH ( روشهای غذایی برای جلوگیری از فشار خون بالا ) نام دارد.

این رژیم حاوی مقادیر زیادی مواد گیاهی ولبنیات مانند میوه ، سبزی ، غلات كامل ، حبوبات ، آجیل و سایر دانه های خوراكی و لبنیا ت كم چرب می باشد كه حتی بدون كم كردن وزن ، فشار خون بالا را كاهش می دهد. رعایت این رژیم غذایی حداقل برای مدت 10 سال توصیه می شود تا بتواند مؤثر واقع شود. این رژیم سرشار از كلسیم، پتاسیم، منیزیم، پروتئین و فیبر است و میزان كل چربی ، چربی اشباع و كلسترول آن كم است. در ضمن مصرف شیرینی ، گوشت قرمز در آن محدود است.

اگر این رژیم را رعایت كنید و همچنین به مقدار كم سدیم مصرف كنید، می توانید فشار خون خود را بیشتر كاهش دهید. سدیم ماده ای است كه در مقدار فشار خون موثر است. سدیم عنصر اصلی نمك بوده و در بسیاری از غذاهای آماده مثل سوپ ها، نان و كراكر وجود دارد.

دریافت دارو

اگر علی رغم اصلاح شیوه زندگی، فشار خون شما بالا بود، ممكن است دارو تجویز شود. اصلاح روش زندگی به عملكرد موثرتر دارو كمك می كند. در حقیقت اگر در اصلاح رفتارهای روزانه تان موفق شوید، ممكن است بتوانید میزان مصرف دارو را كاهش دهید. مصرف دارو برای پایین آوردن فشار خون احتمال سكته مغزی، حمله قلبی، نارسایی احتقانی قلب و بیماری كلیوی را در شما كاهش می دهد. اگر با مصرف یك دارو دچار عوارض جانبی نامطلوب آن شدید، از پزشك بخواهید مقدار مصرف یا نوع دارو را تغییر دهد.

* یاد آوری:

حتماً بایستی داروها را طبق آنچه پزشك تجویز می كند، مصرف كنید. قبل از ترك مطب پزشك باید مطمئن شوید دستورات دارویی او را دقیقاً متوجه شده اید یا خیر.

سكته مغزی: علائم خطر را بدانید

سكته مغزی یك اورژانس پزشكی است و اگر فردی دچار سكته مغزی شد، لازم است وی را هر چه سریعتر به بیمارستان برسانید. برای تشخیص سكته مغزی لازم است با علایم آن آشنا باشید. شروع درمان در طی 60 دقیقه اول می تواند از بروز ناتوانی های بعدی پیشگیری كند.

علائم اصلی سكته مغزی :

1- بی حسی یا ضعف ناگهانی صورت، بازو، ران بخصوص اگر یكطرفه باشد.

2- گیجی ناگهانی، مشكل در تكلم یا درك صحبت

3- اشكال ناگهانی در بینایی یك یا هر دو چشم

4- اشكال ناگهانی در راه رفتن ، احساس گیجی، از دست دادن تعادل بدن

5- سردرد شدید ناگهانی بدون علت

در صورت بروز این علایم به سرعت به اورژانس اطلاع دهید.

* Dietary Approaches to Stop Hypertension

ادامه دارد...

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.