تبیان، دستیار زندگی
( تفسیر و تحلیل-6) در مقاله پیش به بررسی زندگی ایرج و دو همسرش ، مهتاب و فرزانه پرداختیم. تنها شخصیت هایی كه در این سری مقالات كمتر مورد توجه قرار گرفتند، «مهران» ، «مینو» و «فرانك» بودند. نكته قابل توجه در مورد این سه نفر ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تفسیر و تحلیل سریال مهرخاموش(6)

( تفسیر و تحلیل-6)

در مقاله پیش  به بررسی زندگی ایرج و دو همسرش ، مهتاب و فرزانه پرداختیم. تنها شخصیت هایی كه در این سری مقالات كمتر مورد توجه قرار گرفتند، «مهران» ، «مینو» و «فرانك» بودند. نكته قابل توجه در مورد این سه نفر اینست كه در اینجا نیز سریال قصد دارد به گونه ای وجود دو زن را در كنار یك مرد نشان دهد، مانند مثلث های «عباس، سودابه و ژاله» ، « مسعود ، پریسا و ژاله » ، « ایرج ، مهتاب و فرزانه » ،  « مهران ، فرانك و مینو ».

همان طور كه در خلاصه سریال بیان شد، «مهران» پسری است كه در فرانسه بزرگ شده ، اما این نوع زندگی نتوانسته او را از تربیت ایرانی و فرهنگ ایرانی جدا كند. طرز لباس پوشیدن و علاقه اش به موسیقی كلاسیك ایرانی، نشانی بر این مدعاست. نقطه مقابل «مهران» ، «فرانك» است.  فرانك ، دختر ایرج و فرزانه، بزرگ شده ایران است، ولی نه تنها هیچ تعلق خاطری به رسم و رسوم و آداب ایرانی ندارد، بلكه مهران را نیز مورد استهزاء قرار می دهد و لباس پوشیدن او را مثل پیرمردها می داند.

در كنار این دو شخصیت، «مینو» قرار دارد كه همانند پدر خوانده اش «مسعود نوریانی»، تفكرات روشنفكری دارد. مینو به مناسبت تولد مسعود ، برایش شلوار جین می خرد و هنگامی كه پدرش از پوشیدن این گونه لباس ها طفره می رود، با او به بحث می نشیند و دلیل می خواهد.

مینو  علی الظاهر یك حد وسط است میان غربزدگانی چون «فرانك» و افرادی كه مذهبی هستند ولی اعتقاد به پوشیدن كاپشن شلوار جین و حضور فعال در انتخابات ندارند. او دختری است كه با ظاهر كاملاً مذهبی در بیمارستان پدرش كار می كند، برای نمایندگان مورد علاقه خود در انتخابات تبلیغ می كند و سعی می كند پوشش ظاهری افراد را دلیلی بر باطن شان تلقی ننماید.

سریال قصد دارد روابط ِ باز و مبتنی بر عقلانیت «مهران» را با زنها نشان دهد و این گونه رفتار را ناشی از تربیت صحیح او معرفی كند. «مهران» قصد ازدواج با «فرانك» را ندارد. ولی ساعت ها با او حرف می زند و از تفاهماتی كه بین حرفهایشان حاصل می شود، احساس رضایت می كند. ذهن «فرانك»  به سرعت به ازدواج كشیده می شود، ولی «مهران» به تنها چیزی كه فكر نمی كند ازدواج با «فرانك» است زیرا  قصد دارد با «مینو» ازدواج كند.

شاید سریال قصد دارد تفكر اروپایی را سبب این گونه رفتارها تلقی كند. زیرا در جمع میهمانان «فرانك»، دختر و پسر جوانی هستند كه ادعا می كنند تفكرات ایرانی نتوانسته آنها را قانع كند. آنها تاریخ  بیست سال گذشته ایران را بیست سال سنت گرایی افراطی می دانند و قصد دارند به هر صورتی كه شده از این همه سنت و تحجّر فرار كنند.

به طور كلی می توان سریال « مهرخاموش » را اولین سریالی دانست كه به طور جدی بحث تعدد زوجات را مطرح كرد ، اما این كه آیا توانسته است از طریق تلویزیون،  میان لایه های فرهنگی خانواده ها نفوذ كند یا خیر، باید به سراغ نتیجه تحلیل- محتوای سریال ها برویم تا از نظر علمی و آماری، جهت را به ما نشان دهد.